ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τόποι λατρείας, μεγάλες εορτές και στιγμιότυπα

Τόποι Λατρείας

 

Η Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ από την Ίδρυσή της υλοποιεί μια σειρά Δράσεων για την εκπλήρωση του οράματος της επαναφοράς της Ελληνικής θρησκευτικής παράδοσης και κατ' επέκταση της ελληνικής κοσμοθεάσεως και τρόπου ζωής στην θέση που της αξίζει, δηλαδή ως ένα πλήρως αναγνωρισμένο και λειτουργικό πνευματικό μονοπάτι.

 

Βωμός

Η Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ στα πλαίσια του δικαιώματος της τήρησης των λατρευτικών μας παραδόσεων και πρακτικών έχει καθιερώσει Βωμό στον Λόφο Μουσών (Φιλοπάππου) όπου γίνονται προγραμματισμένες Ιεροπραξίες.

 

Ιερά

Η Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ στα ίδια πλαίσια τελεί την Εαρινή Ισημερία στο Ναό του Νεμείου Διός στην αρχαία Νεμέα και τα Μαιαμακτήρια στο Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα.

 

Φυσικά Ιερά

Φυσικά οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις επεκτείνονται σε όλους τους φυσικούς τόπους Λατρείας της Ελληνικής (πολυθεϊστικής) Θρησκείας σύμφωνα με την παράδοση.

 

 

Κύριες Ιεροπραξίες

 

Η Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ στα πλαίσια των Αρχών και της Ιδρυτικής Διακήρυξης, τελεί Ιεροπραξίες σύμφωνα με το Ελληνικό Σεληνιακό Ημερολόγιο, διοργανώνει Εορτασμούς προς τιμήν των Αθανάτων, των Ηρώων και Προγόνων της ελληνικής παράδοσης. Από την ίδρυσή της η Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ έχει τελέσει πλήθος ανοιχτών Ιεροπραξιών. Τελετές πραγματοποιούνται στον Βωμό του Λόφου Μουσών (Φιλοπάππου) κάθε δεύτερη Κυριακή, ενώ ο εορτασμός της Εαρινής Ισημερίας τελείται στο Ναό του Νεμείου Διός στην αρχαία Νεμέα, ο εορτασμός των Μαιαμακτηρίων στο Ναό του Ολυμπίου Διός στο κέντρο της Αθήνας και η τελευταία μέρα του Εορτασμού των Ανθεστηρίων στον Βωμό του Διονύσου στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους. Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί και πραγματοποιούνται τελετές και σε άλλους λατρευτικούς τόπους όπως ορίζει η θρησκευτική παράδοση.
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα τυπικά των κύριων Εορτών που ακολουθεί και τελεί ετησίως η Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ με βάση το προγονικό Σεληνιακό Ημερολόγιο.

 

Εορτασμός Θερινού Ηλιοστασίου, ~21η Ιουνίου

Το Θερινό Ηλιοστάσιο στη δική μας γωνιά του πλανήτη σηματοδοτεί την μεγαλύτερη ημέρα της ετήσιας περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο και συμβαίνει στις ~21 Ιουνίου κάθε έτους. Στην Εορτή τιμούνται ο Θεός Απόλλωνας και ο Ήλιος. Σύμφωνα με την παράδοση το Ηλιοστάσιο σημαδοτεί σε αρκετές περιοχές του ελληνικού κόσμου την έναρξη του νέου έτους που υπολογίζεται με την πρώτη νέα σελήνη μετά το φαινόμενο. Εμείς, επειδή είμαστε μέρη του Σύμπαντος συμμετέχουμε, εορτάζοντας τις διαδικασίες του.

Τυπικό Θερινού Ηλιοστασίου

Εορτασμός Αθήναιων - Γενέθλιος εορτή Θεάς Αθηνάς, 28η Εκατομβαιώνος

Εοτασμός προς τιμή της Θεάς Αθηνάς. Τελείται την εποχή που εορτάζοταν από την πόλη η μεγαλειώδης εορτή των Παναθηναίων.

Τυπικό Γενέθλιας εορτής Θεάς Αθηνάς

Εορτασμός Φθινοπωρινής Ισημερίας, ~21η Σεπτεμβρίου

Η Φθινοπωρινή Ισημερία στη δική μας γωνιά του πλανήτη σηματοδοτεί την ίση ημέρα και νύχτα στην ετήσια περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο και συμβαίνει στις ~21 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Εμείς, επειδή είμαστε μέρη του Σύμπαντος συμμετέχουμε, εορτάζοντας τις διαδικασίες του.

Τυπικό Φθινοπωρινής Ισημερίας

Εορτασμός Θησείων, 8η Πυανεψιώνος

Εορτασμός προς τιμή του Θησέα, του ιδρυτή και συνοικιστή της Δημοκρατικής Πόλης των Αθηνών. Επικαλούμαστε τον Θησέα ώς προστάτη της συνοχής της πόλεως και ως πρότυπο ανιδιοτελούς προσφοράς στο σύνολο. Επίσης σε εσωτερικό- προσωπικό επίπεδο ως οδηγό μας στην αντιμετώπιση των εσωτερικών μας παθών και απευθύνουμε παράκληση ώστε να πάψει η θυσία των ελληνικών ψυχών τη σήμερον.

Τυπικό Θησείων

Εορτασμός Πομπαίων, 6η Μαιμακτηριώνος

Είναι μια καθαρτήρια εορτή της πόλεως και των πολιτών της. Με τον Καθαρμό των Πομπαίων, αποβάλουμε από το σώμα, το νου και τη ψυχή μας καθώς και το χώρο πού μας περιβάλει, κάθε τι μιαρό. Η εορτή περιλαμβάνει την κατάλληλη προετοιμασία των λατρευτών με τη μορφή Πομπής και Καθαρτήριες λατρευτικές πράξεις.

Τυπικό Πομπαίων

Εορτασμός Μαιμακτηρίων, 20η Μαιμακτηριώνος

Εορτασμός προς τιμήν του Μαιμάκτου και Μειλιχείου Διός με επίκληση για ευμενή χειμερινή περίοδο. Με την εορτή αυτή τιμούμε τούς κύκλους της Φύσεως, συμμετέχοντας ως αναπόσπαστα μέρη της.

Τυπικό Μαιμακτηρίων

Εορτασμός Χειμερινού Ηλιοστασίου ~22 Δεκεμβρίου

Το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στη δική μας γωνιά του πλανήτη σηματοδοτεί την μεγαλύτερη νύχτα της ετήσιας περιστροφής της Γης γύρω από τον Ήλιο και συμβαίνει στις ~22 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Εμείς, επειδή είμαστε μέρη του Σύμπαντος συμμετέχουμε, εορτάζοντας τις διαδικασίες του. Την ίδια εποχή τιμούνται η πρώτη Εορτή του Διονυσιακού Κύκλου, τα Μικρά ή εν αγροίς Διονύσια και τα Ποσείδεα.

Τυπικό Χειμερινού Ηλιοστασίου

Εορτασμός Θεογαμίων, 27η Γαμηλιώνος

Εορτασμός του γονιμοπιού στοιχείου του Διος και της Ήρας την εποχή που η παράδοση θέλει να τελούνται οι γάμοι των θνητών.

Τυπικό Θεογαμίων

Εορτασμός Ανθεστηρίων, 11η,12η Ανθεστηριώνος

Η τρίτη εορτή του Διονυσιακού Κύκλου τελείται με τα Ανθεστήρια, τριήμερος εορτασμός που στην εποχή μας τελείται σε δύο ημέρες, την πρώτη, που τιμάται η Εορτή των Πιθοιγίων υπέρ της γέννησης της ζωής και την δεύτερη, που τιμούνται οι Χόες υπέρ της ενσυναίσθησης και οι Χύτροι υπέρ της μνήμης των νεκρών μας.

Τυπικό Ανθεστηρίων

Εορτασμός Τιμής Δήμητρας και Κόρης, 21η Ανθεστηριώνος

Εορτασμός προς τιμή της Δήμητρας και Κόρης που τελείται την εποχή των Μικρών Ελευσινίων Μυστηρίων.

Τυπικό Τιμής Δήμητρας και Κόρης

Εορτασμός Εαρινής Ισημερίας, ~21 Μαρτίου

Η Εαρινή Ισημερία στη δική μας γωνιά του πλανήτη σηματοδοτεί την ίση ημέρα και νύχτα στην ετήσια περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο και συμβαίνει στις ~21 Μαρτίου κάθε έτους. Εμείς, επειδή είμαστε μέρη του Σύμπαντος συμμετέχουμε, εορτάζοντας τις διαδικασίες του.

Τυπικό Εαρινής Ισημερίας

Σημείωση:Κατά τη διάρκεια του Εορταστικού Ετήσιου Κύκλου τελούνται Ιεροπραξίες Ηλιοδίτης, Νουμηνίας και Πανσελήνου και αποδίδονται τιμές σε Θεούς και Πρόγόνους με την ευκαιρία Εορτών εκτός των ανωτέρω, όπως τα Αλώα, τα Λήναια, τα Ασκληπιεία, τα Θεσμοφόρια, τα Καλλυντήρια κ.ά., πάντα σύμφωνα με το παραδοσιακό ημερολόγιο. H Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ αναφέρεται σε όλες τις εορτές που τελεί, στο υπό μελέτη βιβλίο "Περί Πολιτειακής Λατρείας", το οποίο ακολουθεί την έκδοση του βιβλίου της "Οικιακής Λατρείας" που ήδη κυκλοφορεί.

 

 

Μεγάλες Εορτές

 

«Αττικά Διονύσια» - διοργάνωση ΛΑΒΡΥΣ

Οι Ελληνικές Εορτές τελούνταν από τα βάθη του χρόνου. Σήμερα η Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ συνεχίζει την μεγάλη Ελληνική Παράδοση με την διοργάνωση της ετήσιας Εορτής των Αττικών Διονυσίων με έναρξη την χρονιά που ιδρύθηκε. Η Εορτή αυτή είναι η μοναδική που τελείται στην Αθήνα και είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Κοσμοθέαση. Είναι η δεύτερη ιστορικά που τελείται την σύγχρονη εποχή μετά την Εορτή των Προμηθείων στον Όλυμπο. Στην Εορτή που διογρανώνει η ΛΑΒΡΥΣ έχουν συμμετάσχει και συμμετέχουν εκτός των μελών της πολλοί αξιόλογοι συντελλεστές όπως καλλιτέχνες, μουσικοί, συνθέτες, ηθοποιοί, σκηνοθέτες, χορογράφοι, χορευτές, μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.ά. φορείς που αναδεικνύουν με το έργο τους τον Ελληνικό Πολιτισμό προβάλλοντας αυτό το χαρακτηριστικό που τον χαρακτηρίζει, την Ευσέβεια στους Θεούς.
Στα Αττικά Διονύσια δεσπόζει η διονυσιακή λατρεία με τα στοιχεία της μουσικής του χορού και του δράματος να κυριαρχούν. Σε κάθε διοργάνωση προβάλεται επίσης το μεγαλείο του Ελληνικού Πολιτισμού με παρουσιάσεις πολλών μορφών έκφανσής του. Ενδεικτικά αναφέρουμε παρουσιάσεις που έχουν γίνει: της πολυδιάστατης τεχνολογίας, της πολύτροπης οπλιτικής τέχνης, της αξεπαίραστης καλλιτεχνικής δημιουργίας, της θείας μουσικής, του αθλητικού ιδεώδους και άλλων.

Η Εορτή κορυφώνεται με δρώμενο το οποίο περιλαμβάνει κάλεσμα της θεότητας, κατάθεση προσφορών, καύση θυμιάματος, ύμνους, σπονδές οίνου και τέλος ευχαριστία προς την θεότητα για την εύνοιά της με τους συμμετέχοντες στην εορτή να μοιράζονται οίνο, διασκεδάζοντας με μουσική και χορό.

Δείτε την παρουσίαση όλων των Εορτών των Αττικών Διονυσίων στον σύνδεσμο dionysia.labrys.gr

 

«Προμήθεια» - συμμετοχή ΛΑΒΡΥΣ, διοργάνωση «Προμηθεύς Πυρφόρος»

Η Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ, από το έτος Ιδρύσεώς της, στηρίζει ενεργά με την συμμετοχή της την Εορτή των Προμηθείων στο όρος των Θεών, τον Όλυμπο. Με την αγαστή συνεργασία των διοργανωτών «Προμηθεύς Πυρφόρος» αναλαμβάνει να συνδιοργανώσει και να πραγματοποιήσει μέρος του προγράμματος των Προμηθείων όπως τον Τελετουργικό Καθαρμό της Ενάρξεως, την Καθιέρωση του Προμηθεϊκού Βωμού, την Τελετή στον Ενιπέα και την Τελετή της Ηλιοδίτης την τελευταία Ημέρα της Εορτής.
Η ΛΑΒΡΥΣ συμμετέχει με μέλος της στην Επιτροπή Προμηθείων, ενώ μέλη της συμμετέχουν στις μουσικές παρουσιάσεις και τα δρώμενα της μεγάλης Εορτής των Προμηθείων.

 

 

 

Αρχείο Φωτογραφιών Εκδηλώσεων

 

Το πρόγραμμα των προσεχών εκδηλώσεων της Λατρευτικής κοινότητας ΛΑΒΡΥΣ μπορείτε να το βλέπετε στην αρχική σελίδα.

Στις παρακάτω σελίδες μπορείτε να βρείτε οπτικοακουστικό υλικό από ενδεικτικές εκδηλώσεις που οργανώνει ή συμμετέχει η Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ.

 

  • Φωτογραφίες στο διαδικτυακό φωτογραφικό αρχείο της ΛΑΒΡΥΣ στο flickr
  • Μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα (video) στο διαδικτυακό κανάλι της ΛΑΒΡΥΣ στο YouTube
  • Φωτογραφίες στη σελίδα της ΛΑΒΡΥΣ στο facebook
  • Μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα (video) στη σελίδα της ΛΑΒΡΥΣ στο facebook