ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Αρχές - Ιδρυτική ΔΙακήρυξη - Νομική Μορφή

Αρχές


Αποστολή
Η Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ έχει ως αποστολή την διατήρηση, ανάδειξη και βιωματική προσέγγιση της Ελληνικής πολυθεϊστικής παράδοσης μέσω δημόσιων θρησκευτικών τελεσμάτων, θεατρικών και μουσικών δρωμένων, διαλέξεων, δημοσιεύσεων, εκδόσεων και άλλων μορφών δράσης.

Όραμα
Όραμά μας είναι η επαναφορά της Ελληνικής θρησκευτικής παράδοσης και κατ' επέκταση της Ελληνικής κοσμοθέασης και τρόπου ζωής στην θέση που της αξίζει, δηλαδή ως ένα πλήρως αναγνωρισμένο και λειτουργικό πνευματικό μονοπάτι.

Αξίες
Οι αξίες που διέπουν και καθοδηγούν την Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ είναι:

 • η Ευσέβεια, στις σχέσεις μας με τους θεούς
 • η Οργανικότητα, στις σχέσεις μας εντός της κοινότητας
 • η Δικαιοσύνη, στις σχέσεις της κοινότητας εσωτερικά και με τρίτους

 • Επίσης τα μέλη της Λατρευτικής Κοινότητας ΛΑΒΡΥΣ επιδιώκουν την Ευδαιμονία μέσω της απόκτησης της Ελευθερίας, Αυτονομίας και Αυτάρκειας.

   

   

   

  Ιδρυτική Διακήρυξη (Χειμερινό Ηλιοστάσιο "2008")


  Η εποχή που ζούμε μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια εποχή παρακμής, όχι μόνο γιατί η παραγωγή πολιτισμού είναι στάσιμη, αλλά και γιατί όλα δείχνουν πως οι παράγοντες εκείνοι που δίνουν στην ανθρώπινη ζωή μια βαθύτερη διάσταση, έχουν από καιρό λησμονηθεί. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται επίσης από τις ταχύτατες αλλαγές. Μέσα σε ελάχιστο ιστορικά χρόνο, μικρότερο της μια γενιάς, παρατηρήθηκε η ανατροπή άλλοτε κραταιών ιδεολογιών και συστημάτων, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και των εφαρμογών της με την παράλληλη μεταβολή του καθημερινού τρόπου ζωής, αλλά και η ανατροπή ισχυρών ψευδαισθήσεων, όπως αυτών της ευτυχίας μέσο του καταναλωτισμού και της τυφλής πίστης σε μια αέναη «ανάπτυξη».

  Μέσα σε αυτό το κοινωνικοπολιτικό κλίμα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο, εντονότερα ίσως στην Ευρώπη, παρατηρήθηκε μια σταδιακή στροφή των ανθρώπων στο καθιερωμένο παλαιό, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το αμφίβολο σύγχρονο. Μια προσέγγιση, συστημάτων και κοσμοαντιλήψεων τα οποία ο σύγχρονος κόσμος είχε επί μακρόν προσπαθήσει να κρατήσει στην αφάνεια, άρχισε σιγά-σιγά να αναδύεται και γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα ποτάμι που κυλώντας διαπέρασε όλους τους τομείς της κοινωνίας ζητώντας την ανατροπή των αρνητικών χαρακτηριστικών του σύγχρονου, με το μπόλιασμα από τις αρχαίες ρίζες.

  Ειδικά εμείς οι Έλληνες, έχουμε την ευτυχία, πως η σπορά των προγόνων μας άφησε ανεξίτηλα και πολλαπλά αποτυπώματα τα οποία μπορούμε ακόμα να ψηλαφίσουμε, λαμβάνοντας εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν σε μια αναγέννηση. Με άλλα λόγια, υπάρχει ακόμα η δυνατότητα να μπολιαστούμε από τις προγονικές ρίζες και να συνεχίσουμε την ιστορική μας πορεία από το σημείο που αυτή βάναυσα διεκόπη, από το σημείο που υπό το καθεστώς διωγμού πέρασε στην αφάνεια, από εκεί στην αδιαφορία και τέλος στις μέρες μας στην εκ νέου ανακάλυψη.

  Σε αυτόν τον κόσμο των ταχύτατων εξωτερικών αλλαγών, παραμένουν πάντα στο εσωτερικό κέντρο τα αναλλοίωτα δεδομένα γύρω από τα οποία στρέφεται το γίγνεσθαί μας, ο Κόσμος, η Φύσις και ο Άνθρωπος. Και παρά τις όποιες κοινωνικό-πολιτικές αλλαγές, παρά την ασύλληπτη αλλαγή του τρόπου ζωής, αυτό το ιδιαίτερο όν, ο άνθρωπος παραμένει ίδιο, με τις ίδιες ανάγκες, «ευχαριστώ την ευλογημένη Φύση που έκανε το αναγκαίο ευκολοαπόκτητο και το δυσκολοαπόκτητο περιττό» τις ίδιες επιδιώξεις και αναζητήσεις.

  Θεωρούμε πως η παράδοσή μας, έχει δείξει στο παρελθόν το δρόμο που μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο σε ένα Τέλος, μια τελείωση. Σε ένα βίο δηλαδή, Αρετής με Ευδαιμονία, όπου το πραγματικά αναγκαίο δίδεται και το πραγματικά περιττό δεν αποκτά δυσανάλογη αξία. Θεωρούμε επίσης, πως αυτός ο Τρόπος αντίληψης των πραγμάτων και βιωματικής πόρευσης, αναγκαστικά περνάει μέσα από αυτό που θα ορίζαμε ώς Ελληνική Πολυθεϊστική Παράδοση. Το σύστημα δηλαδή που βρίσκεται στο εσωτερικό κέντρο του θαυμαστά εκδηλωμένου πολιτισμού που έμεινε ιστορικά γνωστός ως Ελληνικός.

  Είναι αλήθεια, πως τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον, έχουν γίνει και γίνονται αρκετές συλλογικές και οργανωμένες προσπάθειες, άλλοτε επιτυχημένες και άλλοτε αποτυχημένες να αναδειχθεί η αξία του Ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης και να επανέλθει αυτός όχι ως ένα νεκρό και ξένο αντικείμενο μελέτης για ειδικούς αλλά ως μια ζωντανή κοσμοαντίληψη και άχρονος τρόπος ζωής. Σε πολλές από αυτές τις προσπάθειες μάλιστα, είτε συμμετείχαν κατά το παρελθόν, είτε ακόμα συμμετέχουν και τα μέλη της Λατρευτικής Κοινότητας ΛΑΒΡΥΣ. Μετά όμως από συγκεκριμένες διαπιστώσεις, με πιο βαρύνουσα αυτήν της απαραίτητης διατήρησης της εστίασης στο λατρευτικό κομμάτι της παράδοσης, θεωρήσαμε αναγκαία την δημιουργία αυτής της καθαρά λατρευτικής κοινότητας, έτσι ώστε να μπορέσουμε απρόσκοπτα να εστιάσουμε σε αυτό ακριβώς το Κέντρο, και να προσπαθήσουμε να φέρουμε σε επαφή με αυτό, τους πολλούς ανθρώπους που μας έχουν προσεγγίσει τόσα χρόνια με ενδιαφέρον.

  Είναι γεγονός, πως το πρώτο βήμα προσέγγισης σε μια λατρευτική παράδοση είναι η θέληση και το αγνό κίνητρο, δυστυχώς όμως υπάρχουν και κάποια δεδομένα εμπόδια τα οποία οφείλουμε να ξεπερνάμε. Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπόψιν την ρήση του Σαλούστιου πως ο άνθρωπος που θέλει να ασχοληθεί με αυτά δεν πρέπει να έχει μεγαλώσει με ανόητες δοξασίες, θεωρούμε απαραίτητη την διευκρίνηση πως η λατρευτική παράδοση δεν έχει και δεν μπορεί να έχει την οιανδήποτε εξάρτηση από ιδεολογίες του σύγχρονου κόσμου που είναι βασισμένες σε ξένα συστήματα σκέψης. Πρέπει επίσης να διευκρινιστεί πως ακόμα και οι φιλοσοφικές θεωρήσεις δεν πρέπει να επιδρούν στο λατρευτικό κομμάτι της παράδοσης και ούτε φυσικά γίνεται να το ορίζουν, παρά μένουν προσωπικές και στο περιθώριο όταν αναφερόμαστε στην λατρεία. Αυτές οι διαπιστώσεις δεν είναι ένα θεωρητικό πλαίσιο γνώσης, αλλά μια βιωματική προσέγγιση, Πράξη και απαιτείται όπως αναφέραμε ήδη εστίαση και αγώνας κυρίως εσωτερικός.

  Με τα ανωτέρω δεδομένα λοιπόν δημιουργήθηκε η Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ η οποία πέρα από την εσωτερική καλλιέργεια των μελών της, σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και εξωτερικά με τους παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενους τρόπους:

 • Τήρηση εορτολογίου με ανοιχτές τελετές και δημοτελείς εορτές
 • Παρουσίαση - είτε μέσω της ιστοσελίδας είτε με ομιλίες κ.τ.λ. - τυπικών ώστε να μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει την λατρευτική μας παράδοση
 • Κείμενα πάνω στην ελληνική θρησκεία και τους τρόπους λατρείας, έτσι ώστε να διασαφηνίζονται βασικές έννοιες και πρακτικές.
 • Παροχή βοήθειας σε ενδιαφερόμενους για τυπικά και τελέσεις ιεροπραξιών
 • Επαφή με ανθρώπους που ακολουθούν η θέλουν να ακολουθήσουν την λατρευτική μας παράδοση έτσι ώστε να υπάρχει μια σωστή εξελικτική αλλά και κριτική διαδικασία σε αυτή.

 • Φυσικά, σε μια βουνοκορφή, ανεβαίνουν πολλά μονοπάτια και η Λατρευτική Κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ δεν δύναται να θεωρήσει πως το δικό της είναι το μοναδικό. Για το λόγο αυτό σας καλούμε σε γόνιμη συμμετοχή με σκοπό την άσβεστη διατήρηση της ιερής φωτιάς του Ελληνισμού.

   

   

   

  Νομική μορφή


  Λόγω της μη πρόβλεψης μέχρι προσφάτως (τέλη του 2014) από την ελληνική νομολογία διαδικασιών για την νομική αναγνώριση θρησκειών ή θρησκευτικών σωματείων, σήμερα και για την υλοποίηση των σκοπών της η Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ λειτουργεί με την νομική μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας την οποία έχει ιδρύσει από το 2009.

  Αυτή την περίοδο η Λατρευτική κοινότητα ΛΑΒΡΥΣ υλοποιεί τις απαιτούμενες ενέργειες για να ενταχθεί στο νέο νομικό πλαίσιο του κράτους. Σχετικά: διαβάστε εδώ περισσότερα.